Κυλινδράκι τροχού για το αυτοκίνητό σoυ

Κυλινδράκι τροχού για Top κατασκευαστές
- Κυλινδράκι τροχού BMW Σειρά 3
- Κυλινδράκι τροχού OPEL ASTRA
- Κυλινδράκι τροχού VW GOLF
- OPEL CORSA
- Κυλινδράκι τροχού TOYOTA YARIS
- Κυλινδράκι τροχού FORD FOCUS
- Κυλινδράκι τροχού VW POLO
- MERCEDES-BENZ E-class
- Κυλινδράκι τροχού FORD FIESTA
- Κυλινδράκι τροχού MERCEDES-BENZ C-class
- Κυλινδράκι τροχού TOYOTA COROLLA
- AUDI A4
- Κυλινδράκι τροχού SEAT IBIZA
- Κυλινδράκι τροχού RENAULT CLIO
- Κυλινδράκι τροχού SKODA OCTAVIA
- HONDA CIVIC
- Κυλινδράκι τροχού FIAT PUNTO
- Κυλινδράκι τροχού NISSAN QASHQAI
- Κυλινδράκι τροχού AUDI A3
- RENAULT MEGANE
Ελαττωματικό Κυλινδράκι τροχού; Αναγνώριση δυσλειτουργίας • Επισκευή • Εγχειρίδιο αντικατάστασης
Ασφαλής πέδηση με υδραυλικό κύλινδρο φρένων
Οι κύλινδροι φρένων είναι τεχνικά εξαρτήματα τα οποία κινούν τα τακάκια φρένων των τροχών. Οι κύλινδροι των φρένων απαντώνται στα ταμπούρα, καθώς επίσης και στα δισκόφρενα. Η διατήρηση της άριστης τεχνικής τους κατάσταση εγγυάται την ασφαλή μετάδοση της ισχύος πέδησης. Είναι εξαρτήματα που απαιτούν συχνό τακτικό έλεγχο, παρότι δεν κατασκευάζονται αποκλειστικά για χρήση ως ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κυλίνδρους φρένων που βρίσκονται στα ταμπούρα.
Η ισχύς του υδραυλικού συστήματος
Το σύστημα πέδησης ενός αυτοκινήτου λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή της υδραυλικής μετάδοσης, που βασίζεται στον κανόνα ότι τα υγρά δεν μπορούν να συμπιεστούν. Συνεπώς, σε ένα κλειστό υδραυλικό σύστημα παρατηρείται ομοιόμορφη πίεση.
Η άσκηση πίεσης στο πεντάλ των φρένων αναγκάζει έναν μακρύ και λεπτό κύλινδρο να εισχωρήσει βαθιά μέσα σε ένα δοχείο – κίνηση που χάρις στο σερβόφρενο πραγματοποιείται χωρίς να χρειαστεί η εφαρμογή μεγάλης δύναμης - μετακινώντας ένα φαρδύ κύλινδρο προς τα έξω, στο τέλος της γραμμής φρένων. Αυτός ο κύλινδρος εφαρμόζει τη δύναμή του στις σιαγόνες φρένων ή στα τακάκια φρένων. Η απόσταση μεταξύ των τακακιών φρένων και του δισκόφρενου ή του ταμπούρου είναι μόλις μερικά χιλιοστά. Πιέζονται μαζί με πλήρη ισχύ.
Θέση και δομή του κυλίνδρου φρένων
Η δομή του κυλίνδρου φρένων είναι διαφορετική σε δισκόφρενα και ταμπούρα, παρότι ο ρόλος και η λειτουργία του παραμένουν ίδια. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ένα υδραυλικό σύστημα, που έχει ένα άκρο ανοικτό ενώ και τα δύο του άκρα προμηθεύονται με υδραυλικό λάδι μέσω εύκαμπτων σωλήνων. Και οι δύο διαθέτουν ένα κινούμενο έμβολο στο εσωτερικό τους, που πιέζεται προς τα έξω όταν ασκείται πίεση στο πεντάλ φρένου, ενώ τραβιέται προς τα μέσα όταν το πεντάλ απελευθερώνεται.
Στα ταμπούρα φρένων, ο κύλινδρος των φρένων βρίσκεται στο εσωτερικό των ταμπούρων. Πρόκειται για ένα μικρό εξάρτημα, το οποίο ασκεί δύναμη στις σιαγόνες φρένων, και από τις δύο πλευρές. Στα εμπρόσθια φρένα – όπου πάντα χρησιμοποιούνται δισκόφρενα - ο κύλινδρος των φρένων είναι ενσωματωμένος στη δαγκάνα. Είναι μεγαλύτερος εν συγκρίσει με εκείνον των ταμπούρων και διαθέτει μόνο ένα υδραυλικό έμβολο.
Οι κύλινδροι των φρένων είναι εξοπλισμένοι με ελαστικά χιτώνια, ώστε να αποφεύγεται η διαρροή υδραυλικού λαδιού. Τα χιτώνια αυτά, καθώς επίσης και οι οδηγοί τους, είναι τα βασικότερα αδύναμα σημεία αυτού του εξαρτήματος.
Ελαττώματα του κυλίνδρου φρένων
Γενικά, η βασικότερη «Αχίλλειος πτέρνα» του κυλίνδρου φρένων είναι η στεγανότητα του. Τα
ελαστικά χιτώνια γίνονται σταδιακά πορώδη. Παρατηρείται διαρροή των υγρών φρένων, φαινόμενο το οποίο μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για ολόκληρο το σύστημα πέδησης. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους κυλίνδρους φρένων των ταμπούρων. Η διαρροή των υγρών φρένων επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του συστήματος πέδησης. Δημιουργείται στο ταμπούρο ένα στρώμα λιπαντικού, το οποίο επηρεάζει τη δύναμη τριβής μεταξύ των τακακιών και των ταμπούρων. Επιπλέον, ελαττώνεται η πίεση πέδησης και είναι πιθανό να εισέλθει αέρας στη γραμμή φρένων.
Όσον αφορά τα δισκόφρενα, το πιο ευάλωτο στοιχείο αυτού του εξαρτήματος είναι οι οδηγοί
του κυλίνδρου φρένων. Είναι πιθανό να διογκωθούν λόγω σκουριάς, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει εντελώς το σύστημα πέδησης. Αυτό το πρόβλημα παρουσιάστηκε στην πρώτη σειρά μοντέλων του Opel Corsa.
Επισκευή των κυλίνδρων φρένων
Όσον αφορά τα ταμπούρα φρένων, η αντικατάσταση των κυλίνδρων φρένων αποτελεί μέρος
των συνηθισμένων εργασιών συντήρησης. Είναι πολλοί οι κατασκευαστές ανταλλακτικών αυτοκινήτων που προσφέρουν σετ επισκευής για ταμπούρα φρένων, τα οποία περιλαμβάνουν τον κύλινδρο φρένων. Η προληπτική αντικατάσταση αυτού του εξαρτήματος αξίζει τον κόπο, παρότι απαιτεί περισσότερη δουλειά. Ακόμη και στην περίπτωση που ο ενσωματωμένος κύλινδρος φρένου είναι ακέραιος, τα ανταλλακτικά θα πρέπει πάντα να αντικαθίστανται ταυτόχρονα Θα ήταν πραγματικά πολύ ενοχλητικό αν χρειαζόταν να αποσυναρμολογήσετε ξανά το σύστημα πέδησης, επειδή ο κύλινδρος των φρένων παρουσιάζει πάλι διαρροή.
Η διαδικασία αντικατάστασης των κυλίνδρων φρένων των δισκόφρενων είναι κάπως πιο περίπλοκη. Ειδικά οι οδηγοί τους, είναι πιθανό να κολλήσουν λόγω τριβής, διάβρωσης και συσσώρευσης ρίπων. Η χρήση ενός εργαλείου αφαίρεσης απλοποιεί την αποσυναρμολόγηση του κυλίνδρου φρένων.
Θεωρητικά, αντικαθιστώντας τα χιτώνια, είναι δυνατόν να επισκευαστεί ένας ελαττωματικός κύλινδρος φρένου. Δεδομένου όμως ότι η τιμή ολόκληρου του εξαρτήματος είναι φθηνή, δεν αξίζει τον κόπο να το επισκευάσει κανείς.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μετά την αντικατάσταση των κυλίνδρων φρένων, το σύστημα πέδησης θα πρέπει να εξαεριστεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ελέγχεται η ποιότητα του υγρού φρένων.
Κόστος αγοράς ενός νέου κυλίνδρου φρένων
Οι τιμές των κυλίνδρων φρένων για ταμπούρα ξεκινούν από τα 10 ευρώ ανά μεμονωμένο εξάρτημα. Ωστόσο, συνιστάται να γίνεται πάντοτε πλήρης αντικατάσταση του συστήματος πέδησης.