Αντλια φρενων για το αυτοκίνητό σoυ

Αντλια φρενων για Top κατασκευαστές
- Αντλια φρενων BMW Σειρά 3
- Αντλια φρενων OPEL ASTRA
- Αντλια φρενων VW GOLF
- OPEL CORSA
- Αντλια φρενων TOYOTA YARIS
- Αντλια φρενων FORD FOCUS
- Αντλια φρενων VW POLO
- MERCEDES-BENZ E-class
- Αντλια φρενων FORD FIESTA
- Αντλια φρενων MERCEDES-BENZ C-class
- Αντλια φρενων TOYOTA COROLLA
- AUDI A4
- Αντλια φρενων SEAT IBIZA
- Αντλια φρενων RENAULT CLIO
- Αντλια φρενων SKODA OCTAVIA
- HONDA CIVIC
- Αντλια φρενων FIAT PUNTO
- Αντλια φρενων NISSAN QASHQAI
- Αντλια φρενων AUDI A3
- RENAULT MEGANE
Ελαττωματικό Αντλια φρενων; Αναγνώριση δυσλειτουργίας • Επισκευή • Εγχειρίδιο αντικατάστασης
Η κεφαλή του υδραυλικού συστήματος πέδησης: η κεντρική αντλία φρένων
Η κεντρική αντλία φρένων (κύριος κύλινδρος πέδησης) είναι ένα βασικό εξάρτημα του συστήματος πέδησης, το οποίο μετατρέπει την μηχανική δύναμη του πεντάλ φρένου και την πνευματική δύναμη του σερβόφρενου σε υδραυλική δύναμη, η οποία μεταδίδεται - χωρίς περαιτέρω απώλειες - στους κυλίνδρους φρένων του κάθε τροχού. Σε περίπτωση βλάβης της κεντρικής αντλίας φρένων, κινδυνεύει ολόκληρο το σύστημα πέδησης.
Δομή της κεντρικής αντλίας φρένων
Η κεντρική αντλία φρένων είναι ένα τεράστιο ατσάλινο εξάρτημα, που περιλαμβάνει ένα διωστήρα ελατηρίου εμβόλου. Στο εσωτερικό του έχει πέντε οπές διάτρησης. Μία από αυτές φιλοξενεί το διωστήρα ελατηρίου εμβόλου, που εξασφαλίζει την κίνησή του μέσα στον κύλινδρο. Στις πλαϊνές πλευρές του υπάρχουν τέσσερα ανοίγματα, που με τη βοήθεια εξωτερικών βιδών συγκρατούν τις γραμμές πέδησης. Στην κορυφή του βρίσκονται μία ή δύο επιπλέον οπές που προορίζονται για τη δεξαμενή διαστολής του υγρού φρένων.
Η δεξαμενή μπορεί να αποσυνδεθεί και να τοποθετηθεί κάπου ξεχωριστά ή εναλλακτικά να ενσωματωθεί στον κύριο κύλινδρο φρένων. Μεταξύ της ράβδου εμβόλου και του σωλήνα της κεντρικής αντλίας φρένων υπάρχουν αρκετές φλάντζες. Αυτές είναι και τα αδύναμα σημεία αυτού του εξαρτήματος.
Λειτουργία της κεντρικής αντλίας φρένων
Η κεντρική αντλία φρένων είναι σφιχτά βιδωμένο στο χώρο του κινητήρα. Ο διωστήρας ελατηρίου του εμβόλου συνδέεται με τον σερβόφρενο. Όταν πιέζεται το πεντάλ φρένου, ο διωστήρας ελατηρίου του εμβόλου ωθείται με δύναμη 2 bar μέσα στην κεντρική αντλία φρένων, πιέζοντας με τη σειρά του το υδραυλικό υγρό. Πρακτικά αυτή η πίεση μεταδίδεται, χωρίς καμία απώλεια, στους μεμονωμένους κυλίνδρους φρένων. Αυτή η διαδικασία είναι δυνατή με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει εισαγωγή καυσίμου, αέρα ή νερού στο υγρό φρένων.
Βλάβες της κεντρικής αντλίας φρένων
Η κεντρική αντλία φρένων έχει στην πραγματικότητα ένα μόνο αδύναμο σημείο: τις φλάντζες που βρίσκονται μεταξύ του διωστήρα ελατηρίου εμβόλου και του εσωτερικού του κυλίνδρου φρένου. Σε περίπτωση που εμφανιστεί βλάβη σε αυτές, είναι πιθανό να παρουσιαστεί διαρροή υδραυλικού λαδιού πλευρικά. Αυτό γίνεται αντιληπτό όταν μειώνεται εμφανώς η πίεση πέδησης. Το πεντάλ φρένου θα πρέπει να «εξωθεί» για να καταστεί δυνατή η λειτουργία του. Γενικά, η οδηγική ασφάλεια ενός αυτοκινήτου με ελαττωματικό κεντρικό έμβολο πέδησης δεν είναι πλέον εγγυημένη. Ο κύλινδρος θα πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατό.
Επισκευή της κεντρικής αντλίας φρένων
Στο παρελθόν, μία από τις συνήθεις επισκευές της κεντρικής αντλίας φρένων ήταν η αλλαγή των φλαντζών. Θεωρητικά, αυτό εξακολουθεί να είναι μια επιλογή. Για λόγους εγγύησης, καθώς επίσης και λόγω των φθηνών τιμών αυτού του ανταλλακτικού, αντικαθίσταται πλήρως η κεντρική αντλία φρένων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη: υπάρχει κίνδυνος εισαγωγής αέρα στη γραμμή φρένων. Επομένως, συνιστούμε τα παρακάτω βήματα:
- Χρησιμοποιείστε μία ταινία ελέγχου για να ελέγξετε τη στάθμη νερού στο λάδι φρένων. Σε περίπτωση που πλησιάζει την κατώτερη δυνατή στάθμη, αποστραγγίστε εντελώς το λάδι φρένων, αντικαταστήστε τον κύλινδρο και γεμίστε το σύστημα πέδησης με καινούργιο υγρό φρένων. Με αυτόν τον τρόπο, πραγματοποιείτε μια πλήρη και ασφαλή επισκευή. Μην ξεχάσετε να εξαερίσετε το σύστημα πέδησης μετά την επισκευή.
Η διαδικασία αντικατάστασης μιας κεντρικής αντλίας φρένων είναι πολύ απλή:
- ξεβιδώνονται οι τέσσερις συνδεδεμένες γραμμές φρένων. Στη συνέχεια, ξεβιδώνεται από την πλακέτα τοποθέτησής της την κεντρική αντλία φρένων. Έπειτα, μπορεί να αποτραβηχτεί από το σερβόφρενο. Για λόγους ασφαλείας είναι πιθανό να τοποθετηθεί ένας διαχωριστικός πείρος ή ένα επιπλέον παξιμάδι. Η αποσυναρμολόγηση είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε με χρήση απλών εργαλείων.
Ταυτόχρονα με την αντικατάσταση της κεντρικής αντλίας φρένων, συνιστούμε να γίνεται πάντα και αντικατάσταση της δεξαμενής διαστολής. Με αυτό τον τρόπο, έχετε πάντα εγκατεστημένη μια μονάδα που λειτουργεί σαν καινούργια, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ρωγμές ή διαρροές σε αυτά τα εξαρτήματα.
Η αποσυναρμολόγηση των γραμμών φρένων και ο εξαερισμός του συστήματος πέδησης αποτελούν πάντα μια εξαιρετική ευκαιρία για τον έλεγχο των γραμμών και των εύκαμπτων σωλήνων. Οι γραμμές δεν πρέπει να έχουν σκουριά. Οι εύκαμπτοι σωλήνες δεν πρέπει να είναι εύθραυστοι ή πορώδεις. Σε αυτά τα εξαρτήματα είναι πιθανό να εντοπιστούν σημάδια δαγκωμάτων νυφίτσας. Το «φούσκωμα» των σωλήνων δεν είναι πλέον τόσο συχνό, αλλά είναι πιθανό να παρουσιαστεί σε φθηνούς σωλήνες πέδησης. Και εδώ ισχύει το εξής: οτιδήποτε φαίνεται ότι θα μπορούσε να εμφανίσει βλάβη, θα πρέπει να αντικατασταθεί. Διαφορετικά, ακόμη και η καλύτερη κεντρική αντλία φρένων θα αποδειχθεί άχρηστη.
Κόστος μιας καινούργιας κεντρικής αντλίας φρένων
Η κεντρική αντλία φρένων είναι ένα εξάρτημα που έχει να κάνει με την ασφάλεια και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα άριστης ποιότητας. Τα κατώτερης ποιότητας προϊόντα άγνωστων κατασκευαστών είναι πάντα πολύ επικίνδυνα. Η τιμή τους – που ξεκινά από τα 50 ευρώ για μία κεντρική αντλία φρένων – δε θεωρείται σε καμία περίπτωση υπερβολική.