Δακτυλιος abs για το αυτοκίνητό σoυ

Δακτυλιος abs για Top κατασκευαστές
- Δακτυλιος abs BMW Σειρά 3
- Δακτυλιος abs OPEL ASTRA
- Δακτυλιος abs VW GOLF
- OPEL CORSA
- Δακτυλιος abs TOYOTA YARIS
- Δακτυλιος abs FORD FOCUS
- Δακτυλιος abs VW POLO
- MERCEDES-BENZ E-class
- Δακτυλιος abs FORD FIESTA
- Δακτυλιος abs MERCEDES-BENZ C-class
- Δακτυλιος abs TOYOTA COROLLA
- AUDI A4
- Δακτυλιος abs SEAT IBIZA
- Δακτυλιος abs RENAULT CLIO
- Δακτυλιος abs SKODA OCTAVIA
- HONDA CIVIC
- Δακτυλιος abs FIAT PUNTO
- Δακτυλιος abs NISSAN QASHQAI
- Δακτυλιος abs AUDI A3
- RENAULT MEGANE
Ελαττωματικό Δακτυλιος abs; Αναγνώριση δυσλειτουργίας • Επισκευή • Εγχειρίδιο αντικατάστασης
Σηματοδότης για την υποβοήθηση πέδησης: ο δακτύλιος του ABS
Ο δακτύλιος του ABS, ως τμήμα, δύσκολα υπόκειται σε τεχνική πίεση και εγκαθίσταται στους εμπρόσθιους τροχούς μαζί με τα δισκόφρενα. Προσφέρει αναγκαία για τη μονάδα ελέγχου δεδομένα, που απαιτούνται για την εκκίνηση της διαδικασίας του ABS.
Συνήθως, όλα είναι εντάξει
Κατά τη συνηθισμένη κίνηση του αυτοκινήτου, στο σύνολό τους οι δυνάμεις που δημιουργούνται, λειτουργούν όπως ακριβώς θα ήθελαν οι μηχανικοί. Οι οδηγοί, συχνά, δεν συνειδητοποιούν το μέγεθος των δυνάμεων που επιδρούν στο αυτοκίνητο. Όταν χαθεί ο έλεγχος ή όταν το αυτοκίνητο ξεκινήσει να παρεκκλίνει από την πορεία του, γίνεται άμεσα εμφανές, τι είδους σύστημα δυνάμεων είναι στην πραγματικότητα το αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα είναι, λοιπόν, η απώλεια ελέγχου του συστήματος διεύθυνσης να οδηγεί συχνά σε ατυχήματα.
Απόλυτος έλεγχος στο φρενάρισμα, σε κάθε περίπτωση
Ο έλεγχος της κίνησης του αυτοκινήτου πρέπει απαραίτητα να διατηρείται, ανά πάσα στιγμή. Ένα παράδειγμα κρίσιμης περίπτωσης, είναι η πέδηση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτή την περίπτωση, οι μπροστινοί τροχοί μπλοκάρουν. Η απώλεια περιστροφής των τροχών προκαλεί αυτομάτως την απώλεια ελέγχου του συστήματος διεύθυνσης. Οι τροχοί που μπλοκάρουν κατά το φρενάρισμα, κάνουν το αυτοκίνητο να κινηθεί ευθεία, άσχετα από την κατεύθυνση την οποία προσπαθεί ο οδηγός να δώσει.
Τη δεκαετία του 1970, προτεινόταν το διακοπτόμενο φρενάρισμα (πέδηση με διακοπές) για την πέδηση σε ολισθηρούς, παγωμένους ή υγρούς δρόμους. Κατά το φρενάρισμα, ο οδηγός επιβαλλόταν να τραβήξει το πόδι του από το πετάλι του φρένου έτσι ώστε να διατηρήσει ένα στοιχειώδη έλεγχο κατεύθυνσης. Στην πράξη, αυτό αποδείχτηκε ότι είναι ανέφικτο δίχως μακρά, άρτια εκπαίδευση. Τελικά, εφευρέθηκε το ABS.
Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών – ένας «σωτήρας» της σύγχρονης ζωής
Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών, δηλαδή συντομευμένα το σύστημα ABS, αποτρέπει το μπλοκάρισμα των μπροστινών τροχών σε περίπτωση πέδησης έκτακτης ανάγκης. Τα φρένα απελευθερώνονται ανεξάρτητα για σύντομες περιόδους. Επομένως, ο έλεγχος της κατεύθυνσης του αυτοκινήτου είναι πάντα εγγυημένος. Επίσης, το ABS αποτρέπει τη συσσώρευση ελεύθερων υλικών, π.χ. φύλλα ή χιόνι, στο μπροστινό μέρος των τροχών, συνδράμοντας στους ελιγμούς και τη μείωση της απόστασης φρεναρίσματος.
Δομή του συστήματος αντιμπλοκαρίσματος τροχών
Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών, αποτελείται από μια γεννήτρια παλμών, έναν αισθητήρα και τη μονάδα ελέγχου. Η μονάδα ελέγχου είναι συνδεδεμένη με το υδραυλικό σύστημα των φρένων. Η παλμική γεννήτρια, η οποία είναι ο δακτύλιος, ενημερώνει διαρκώς τον αισθητήρα για το αν και με τι ταχύτητα γυρνάει ο τροχός. Όταν η μονάδα ελέγχου εντοπίσει ότι οι μπροστινοί τροχοί σταματάνε, ενώ οι πισινοί τροχοί συνεχίζουν να γυρίζουν, αντιλαμβάνεται ότι έχει μπλοκάρει ο εμπρόσθιος άξονας.
Άμεσα, το σύστημα απελευθερώνει τα υγρά του υδραυλικού συστήματος, μέχρι να γυρίσει λιγάκι ο τροχός. Μετά, τα μπλοκάρει ξανά και τσεκάρει εάν και οι τέσσερις τροχοί έχουν σταματήσει. Στην αντίθετη περίπτωση, επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία, έως ότου να σταματήσει το φρενάρισμα ή να σταματήσει να κινείται το αυτοκίνητο.
Δομή του δακτυλίου του ABS
Ο δακτύλιος του ABS, αποτελεί ένα ιδιαίτερα απλό τμήμα του αυτοκινήτου, το οποίο καταπονείται ελάχιστα. Πρόκειται για μια ροδέλα με εγκοπές. Οι πιο απλοί δακτύλιοι ABS μοιάζουν με γρανάζι. Επίσης, είναι διαδεδομένα και άλλα είδη, όπως οι διάτρητοι δίσκοι και οι διάτρητες ροδέλες. Κατασκευάζονται από γαλβανισμένο σίδηρο και όχι από πλαστικό, αλουμίνιο ή ανοξείδωτο ατσάλι, διότι τα υλικά αυτά δεν αναπτύσσουν μαγνητικές δυνάμεις.
Η λειτουργία του δακτυλίου του ABS είναι πάντα η ίδια: ο εφαπτόμενος αισθητήρας μετρά το μαγνητικό πεδίο, το οποίο αναπτύσσεται από τα μεταλλικά στοιχεία που κινούνται. Όπου υπάρχει σίδερο, μεταδίδεται ένας μαγνητικός παλμός, ο οποίος όταν υπάρχει κενό ή οπή, σταματά να μεταδίδεται. Η μονάδα ελέγχου χρησιμοποιεί ως σήματα τους εναλλασσόμενους παλμούς, για να ελέγχει την περιστροφή και την ταχύτητα των τροχών.
Βλάβες του δακτυλίου του αισθητήρα του ABS
Ο δακτύλιος του αισθητήρα του ABS δεν υπόκειται σε μηχανική καταπόνηση και φτιάχνεται όσο το δυνατόν ελαφρύτερος και πιο μικρός, για λόγους βάρους. Λόγω της έκθεσής του στις καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να υποστεί διάβρωση, να κολλήσει ή να σπάσει, με το πέρασμα του χρόνου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μονάδα ελέγχου αναφέρει αμέσως τη βλάβη, η οποία υπάρχει η δυνατότητα να επισκευαστεί ταχύτατα. Ο ίδιος ο δακτύλιος έχει πολύ μικρό κόστος.
Ωστόσο, ενδέχεται, με βάση το μοντέλο του αυτοκινήτου, η πρόσβαση στο δακτύλιο να είναι δύσκολη. Αν χαλάσει ο ένας δακτύλιος του ABS, μιας και έχουν κόστος 5 έως 15 ευρώ, είναι εύλογο να αλλάξετε και τους δυο δακτυλίους, διασφαλίζοντας την άμεση ολοκληρωτική επισκευή. Σας συνιστούμε, επίσης, να κάνετε πάντα χρήση, επώνυμων ανταλλακτικών.