Μπουτόν μίζας για το αυτοκίνητό σoυ

Μπουτόν μίζας για Top κατασκευαστές
- Μπουτόν μίζας BMW Σειρά 3
- Μπουτόν μίζας OPEL ASTRA
- Μαγνητικός διακόπτης VW GOLF
- OPEL CORSA
- Μπουτόν μίζας TOYOTA YARIS
- Μπουτόν μίζας FORD FOCUS
- Μαγνητικός διακόπτης VW POLO
- MERCEDES-BENZ E-class
- Μπουτόν μίζας FORD FIESTA
- Μπουτόν μίζας MERCEDES-BENZ C-class
- Μαγνητικός διακόπτης TOYOTA COROLLA
- AUDI A4
- Μπουτόν μίζας SEAT IBIZA
- Μπουτόν μίζας RENAULT CLIO
- Μαγνητικός διακόπτης SKODA OCTAVIA
- HONDA CIVIC
- Μπουτόν μίζας FIAT PUNTO
- Μπουτόν μίζας NISSAN QASHQAI
- Μαγνητικός διακόπτης AUDI A3
- RENAULT MEGANE
Ελαττωματικό Μπουτόν μίζας; Αναγνώριση δυσλειτουργίας • Επισκευή • Εγχειρίδιο αντικατάστασης
Μικρός αλλά απαραίτητος: ο μαγνητικός διακόπτης της μίζας
Ο μαγνητικός διακόπτης αποτελεί ένα μικρό τμήμα της μίζας του αυτοκινήτου. Παρ’ όλο που η μίζα και ο μαγνητικός διακόπτης δείχνουν να αποτελούν ένα μόνον τμήμα, αποτελούν δυο ξεχωριστά τμήματα που μπορούν να αλλαχτούν ή να επισκευαστούν ξεχωριστά.
Λειτουργία του μαγνητικού διακόπτη της μίζας
Η μίζα αποτελεί ένα μικρό, αλλά ιδιαίτερα ισχυρό ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος ενεργοποιεί τα κινητά τμήματα του κινητήρα για ικανό διάστημα, ώστε να ξεκινήσει η ανάφλεξη. Για τη μείωση της φθοράς και της κατανάλωσης, η μίζα ενεργοποιείται μόνον κατά τη διαδικασία της εκκίνησης του κινητήρα. Κατά την κίνηση του οχήματος, διαχωρίζεται μηχανικά από τον κινητήρα. Σε αυτή την πλευρά, λοιπόν, η μίζα διαθέτει ένα μαγνητικό διακόπτη: ο διακόπτης τραβά τον άξονα της μίζας, στο αντίστοιχο γρανάζι (πηνίο) του μοτέρ της.
Δομή του μαγνητικού διακόπτη
Ο μαγνητικός διακόπτης αποτελείται από ένα περίβλημα με ηλεκτρομαγνήτη, ένα ελατήριο τεντώματος, έναν κύλινδρο και ένα μοχλό. Με το ξεκίνημα του αυτοκινήτου, ενεργοποιείται ο μαγνητικός διακόπτης. Με το που απελευθερωθεί το κλειδί στη μίζα, το μαγνητικό πεδίο στο εσωτερικό του μαγνητικού διακόπτη παύει και το ελατήριο τεντώματος τραβά τον χαλύβδινο κύλινδρο πίσω στην αρχική του θέση.
Βλάβες του μαγνητικού διακόπτη
Ο μαγνητικός διακόπτης της μίζας αποτελεί ένα μηχανικό-ηλεκτρικό τμήμα, το οποίο εκτίθεται σε υψηλή τάση και υψηλές θερμοκρασίες. Παρ’ όλο που έχει ανθεκτική κατασκευή, ο κύκλος ζωής του ανέρχεται στα 7 με 10 έτη. Τα συμπτώματα φθοράς του, ενδέχεται να είναι:
- Μπλοκάρισμα του κυλίνδρου λόγω της διείσδυσης βρωμιάς
- Μπλοκάρισμα του κυλίνδρου εξαιτίας της απουσίας λίπανσης
- Μπλοκάρισμα του κυλίνδρου λόγω της δημιουργίας ρωγμών
- Ανεπάρκεια μαγνητικής επίδρασης
- Μηχανική φθορά στο μοχλό έλξης
Στην περίπτωση πολύ ψυχρών θερμοκρασιών, ενδέχεται να μπλοκάρει ο μαγνητικός διακόπτης, ακόμη και αν είναι καινούριος. Το μπλοκάρισμα μπορεί να αποκατασταθεί μέσω προσεχτικών χτυπημάτων με ένα σφυρί, κατά την εκκίνηση. Οι παλιές μίζες που έχουν τη τάση να μπλοκάρουν, χαρακτηρίζονται γενικά προβληματικοί και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί είτε επισκευή, είτε αντικατάστασή τους.
Γενικότερα, το να μπλοκάρει η μίζα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Παρ’ όλο που το κύκλωμα θεωρείται προστατευμένο, μπορεί να καούν τα καλώδια. Σε μια τέτοια περίπτωση, η αλλαγή του μαγνητικού διακόπτη αποτελεί τη μοναδική επιλογή.
Επισκευή του μαγνητικού διακόπτη
Ο έλεγχος της ορθής λειτουργίας του μαγνητικού διακόπτη είναι πολύ απλός. Αν ακούτε το χαρακτηριστικό «κλικ» κατά την περιστροφή του κλειδιού της μίζας, τότε το τμήμα είναι λειτουργικό. Αν δεν ακούγεται καθόλου, τότε είναι προβληματικό. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε πολύ απλά αίτια:
- καμένη ασφάλεια
- διάβρωση των επαφών
- κομμένο καλώδιο / μάσημα από κάποιο κουνάβι (βλάβη προερχόμενη από τρωκτικά)
Μόνον αφού αποκατασταθούν οι συγκεκριμένες πηγές προβλήματος, θα πρέπει να αφαιρείται η μίζα. Η μίζα συνδέεται με τον κινητήρα με ελάχιστες βίδες. Οι επαφές της μίζας, είναι επίσης στηριγμένες με βίδες. Με μια μονάδα φόρτισης ή με καλώδια φόρτισης, η μίζα μπορεί να ελεγχθεί ξεχωριστά από τον κινητήρα. Η λειτουργία απελευθέρωσης του μαγνητικού διακόπτη και η περιστροφή της μίζας, θα πρέπει να έχουν ορθή λειτουργία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και αν παρ’ όλα αυτά η μίζα δεν εκκινεί τον κινητήρα, μια ενδεχόμενη αιτία είναι η γείωση. Γενικότερα, αυτό οφείλεται στο καλώδιο της γείωσης που συνδέει την μπαταρία με το αμάξωμα.
Θα πρέπει, λοιπόν, να ελεγχθεί και, αν κριθεί αναγκαίο, να καθαριστεί και να τριφτούν τα σημεία επαφής. Προτού εγκαταστήσετε τη μίζα, καλό θα ήταν να την καθαρίσετε με καθαριστικό φρένων. Τα σημεία επαφής, ιδίως, θα πρέπει να είναι εντελώς καθαρισμένα από τη σκουριά, για να μπορεί να περάσει το ρεύμα στο κύκλωμα της μίζας. Η ηλεκτρική καλωδίωση, απαιτείται επίσης να είναι καλά στερεωμένη , για να μην υπάρχει περίπτωση χαλαρώματός της, από τους κραδασμούς του κινητήρα. Για λόγους πρόληψης της περαιτέρω διάβρωσης των επαφών, μπορείτε να εφαρμόσετε λίγο γράσο πόλων μπαταρίας στις βίδες.
Αν ο μαγνητικός διακόπτης είναι σίγουρα προβληματικός, μπορεί να αφαιρεθεί πανεύκολα από τη μίζα. Συνήθως, είναι συνδεδεμένος με τη μίζα μέσω 2 - 3 βιδών.
Αντικατάσταση του μαγνητικού διακόπτη
Το κόστος ενός καινούριου μαγνητικού διακόπτη για μίζα, ανέρχεται γύρω στα 10 ευρώ, αλλά, τα ιδιαίτερα φτηνά ανταλλακτικά δεν συνιστώνται. Ο μαγνητικός διακόπτης είναι τμήμα ενός ηλεκτρικού κυκλώματος και οφείλει να έχει αντοχή στην υψηλή τάση. Προς αποφυγή βλάβης σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά από την αλλαγή του μαγνητικού διακόπτη της μίζας, σας συνιστούμε να αγοράσετε κάποιο προϊόν κορυφαίας ποιότητας από κάποια καταξιωμένη μάρκα. Τέτοια προϊόντα προσφέρονται περίπου στα 40 ευρώ.