Διακόπτης φώτων για το αυτοκίνητό σoυ

Διακόπτες φώτων για Top κατασκευαστές
- Διακόπτης φώτων BMW Σειρά 3
- Διακόπτης φώτων OPEL ASTRA
- Διακόπτες φώτων VW GOLF
- OPEL CORSA
- Διακόπτης φώτων TOYOTA YARIS
- Διακόπτης φώτων FORD FOCUS
- Διακόπτες φώτων VW POLO
- MERCEDES-BENZ E-class
- Διακόπτης φώτων FORD FIESTA
- Διακόπτης φώτων MERCEDES-BENZ C-class
- Διακόπτες φώτων TOYOTA COROLLA
- AUDI A4
- Διακόπτης φώτων SEAT IBIZA
- Διακόπτης φώτων RENAULT CLIO
- Διακόπτες φώτων SKODA OCTAVIA
- HONDA CIVIC
- Διακόπτης φώτων FIAT PUNTO
- Διακόπτης φώτων NISSAN QASHQAI
- Διακόπτες φώτων AUDI A3
- RENAULT MEGANE
Ελαττωματικό Διακόπτης φώτων; Αναγνώριση δυσλειτουργίας • Επισκευή • Εγχειρίδιο αντικατάστασης
Σπάνιος αλλά σημαντικός: ο διακόπτης των φώτων
Ο διακόπτης των φώτων αποτελεί ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο τμήμα του πίνακα οργάνων σε όλα τα αυτοκίνητα. Γενικότερα, αποτελούσε ένα διακόπτη τριών θέσεων, ο οποίος ενεργοποιούσε τα φώτα στάθμευσης και τους προβολείς. Στις ημέρες μας, στα πιο πολλά αυτοκίνητα, η λειτουργία του διακόπτη των φώτων αποτελεί μια ακόμα εκ των πολλών εναλλακτικών επιλογών που προσφέρει ο πολυλειτουργικός διακόπτης της κολώνας του τιμονιού. Ωστόσο, τα πιο παλιά αυτοκίνητα διαθέτουν ακόμα τον κλασικό διακόπτη. Τα διάφορα φώτα ανάβουν με τη χρήση μεμονωμένων διακοπτών: τα οπίσθια φώτα ομίχλης, τα εμπρόσθια φώτα ομίχλης, τα φλας, τα αλάρμ ή τα φώτα του εσωτερικού, διαθέτουν επίσης κλασικούς διακόπτες, οι οποίοι κατασκευάζονται και τοποθετούνται με τον κλασικό τρόπο.
Γύρισμα, τράβηγμα, αναστροφή
Κατά την τελευταία δεκαετία, η αυτοκινητοβιομηχανία κατασκευάζει όλα τα πιθανά είδη διακοπτών για φώτα: κουμπιά, διακόπτες, μοχλούς, διακόπτες δυο θέσεων, διακόπτες έλξης - η φαντασία και η δημιουργικότητα των σχεδιαστών της καμπίνας επιβατών δεν γνωρίζει από όρια στο συγκεκριμένο τομέα. Τεχνικά, ο διακόπτης των φώτων, έχει μια ιδιαίτερα απλή δομή, καθώς είναι αποτελούμενος από ένα πλαστικό περίβλημα με πολλά τμήματα και χάλκινες επαφές, εντός του. Η μεταγωγική μονάδα ανοιγοκλείνει τις εν λόγω επαφές, ανάλογα με τις απαιτήσεις.
Έχοντας τα βύσματα των καλωδίων πίσω του, ο διακόπτης είναι συνδεδεμένος με την καλωδίωση του αυτοκινήτου. Αν ο διακόπτης των φώτων σε ένα νέο αυτοκίνητο δεν είναι τοποθετημένος ως μια ακόμη λειτουργία του διακόπτη της κολώνας του τιμονιού, θα είναι συνήθως κατασκευασμένος ως πολυδιακόπτης περιστροφής / έλξης. Αυτοί ενδεχομένως να κοστίζουν αρκετά ακριβά, με βάση το μοντέλο αυτοκινήτου. Παραδείγματος χάρη η Mercedes-Benz ζητά 300 ευρώ για κάθε νέο ανταλλακτικό. Σε πιο οικονομικά αυτοκίνητα, π.χ. της Volkswagen ή της Opel, οι διακόπτες παρόμοιας λειτουργίας μπορεί να κοστίζουν γύρω στα 50 - 70 ευρώ.
Βλάβες του διακόπτη των φώτων
Γενικά, οι διακόπτες των φώτων φτιάχνονται έτσι ώστε να αντέχουν για ένα συγκεκριμένο αριθμό λειτουργικών κινήσεων. Ωστόσο, ελέγχονται υπό ιδανικές και σταθερές συνθήκες. Έτσι, πιθανόν, ένας διακόπτης να πρέπει θεωρητικά να αντέξει για πολλές χιλιάδες κινήσεις, όμως στην ουσία να χαλάσει έπειτα από 8ετή λειτουργία στο αυτοκίνητο. Επίσης, ο τρόπος κατά τον οποίο φθείρεται ο κάθε διακόπτης, έχει να κάνει κατά πολύ με το σχεδιασμό του.
Οι παλιότερα συνηθισμένοι περιστρεφόμενοι διακόπτες, όπως π.χ. της Opel, μπορούσαν με ευκολία να χαλάσουν με την εφαρμογή ισχυρής δύναμης. Οι διακόπτες δύο θέσεων χαλάνε αργά ή γρήγορα, εφόσον λειτουργούν με την εφαρμογή εξαιρετικής δύναμης. Τα πλαστικά τμήματα ενδέχεται να σπάσουν, παύοντας να λειτουργούν. Το συνηθέστερο πρόβλημα, ωστόσο, προκύπτει λόγω της διάβρωσης των χάλκινων επαφών από την υγρασία, κάνοντας το διακόπτη να πάψει να λειτουργεί αργά ή γρήγορα.
Επισκευή του διακόπτη των φώτων
Ιδίως στην περίπτωση των βιντάζ ή των εξωτικών αυτοκινήτων, η αγορά ενός ανταλλακτικού του προβληματικού διακόπτη μπορεί να αποδειχτεί μια αληθινή πρόκληση. Κατά συνέπεια, συνιστάται ο προσεκτικός έλεγχος του διακόπτη και η επισκευή του. Αν πρόκειται για διακόπτη πολλών τμημάτων, τότε μπορεί να ανοιχτεί με ένα μικρό ίσιο κατσαβίδι. Αν οι επαφές είναι προσβάσιμες, τότε πιθανότατα μπορείτε να καθαρίσετε τη διάβρωση από τις επαφές με καθαριστικό φρένων, μπατονέτες, κάποια μικρή βούρτσα ή σε περίπτωση ανάγκης με ένα κατσαβίδι.
Οι επαφές έχουν λυγιστεί επίσης από πριν, για να έχουν κάποια ελαστικότητα κατά την αλλαγή τους. Η γωνία κάμψης τους, μεγαλώνει λιγάκι με την πάροδο του χρόνου και θα πρέπει να επαναφερθεί στο αρχικό της επίπεδο. Έχοντας υπομονή και τα σωστά εργαλεία, ο προβληματικός διακόπτης θα μπορέσει να γίνει λειτουργικός και πάλι. Όταν ανοίγετε το διακόπτη, είναι απαραίτητο να προσέχετε πολύ για να μη χαλάσετε ή σπάσετε το πλαστικό του περίβλημα ή την ασφάλειά του. Σε αυτή την περίπτωση, ο διακόπτης δεν σώζεται. Παρ’ όλα αυτά, οι σύγχρονες δυνατότητες προσφέρουν πάντα λύσεις.
Επαναδημιουργία μη διαθέσιμων διακοπτών
Η επαναδημιουργία πλαστικών τμημάτων δεν αποτελεί πια επιστημονική φαντασία. Στις ημέρες μας, κάθε μεγάλη πόλη διαθέτει το λιγότερο μια υπηρεσία 3D εκτύπωσης, που παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες, ιδιαίτερα για τα μικρά προϊόντα όπως τα περιβλήματα των διακοπτών. Παρ’ όλα αυτά, οι συγκεκριμένες δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικές και χρησιμοποιούνται κυρίως σε περίπτωση διακοπτών που δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά.
Αγοράζοντας ένα καινούριο διακόπτη
Η επίπονη αποσυναρμολόγηση και η επαναδημιουργία μέσω εκτύπωσης τμημάτων του περιβλήματος του διακόπτη, θα πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά "ακραίο σενάριο". Για τα πιο πολλά αυτοκίνητα, προσφέρονται στο εμπόριο μεταχειρισμένοι διακόπτες, ενώ και η προμήθεια για τα παλιότερα αυτοκίνητα είναι επίσης διασφαλισμένη. Ένας καινούριος διακόπτης φώτων κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ, αλλά μπορεί να κοστίσει πολύ περισσότερο, ανάλογα με την κατασκευή του.