Ρουλεμάν πίεσης για το αυτοκίνητό σoυ

Ρουλεμάν πίεσης για Top κατασκευαστές
- Ρουλεμάν πίεσης BMW Σειρά 3
- Ρουλεμάν πίεσης OPEL ASTRA
- Ρουλεμάν πίεσης VW GOLF
- OPEL CORSA
- Ρουλεμάν πίεσης TOYOTA YARIS
- Ρουλεμάν πίεσης FORD FOCUS
- Ρουλεμάν πίεσης VW POLO
- MERCEDES-BENZ E-class
- Ρουλεμάν πίεσης FORD FIESTA
- Ρουλεμάν πίεσης MERCEDES-BENZ C-class
- Ρουλεμάν πίεσης TOYOTA COROLLA
- AUDI A4
- Ρουλεμάν πίεσης SEAT IBIZA
- Ρουλεμάν πίεσης RENAULT CLIO
- Ρουλεμάν πίεσης SKODA OCTAVIA
- HONDA CIVIC
- Ρουλεμάν πίεσης FIAT PUNTO
- Ρουλεμάν πίεσης NISSAN QASHQAI
- Ρουλεμάν πίεσης AUDI A3
- RENAULT MEGANE
Ελαττωματικό Ρουλεμάν πίεσης; Αναγνώριση δυσλειτουργίας • Επισκευή • Εγχειρίδιο αντικατάστασης
Ο συμπλέκτης πατιέται για να αλλαχτεί η ταχύτητα. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί μια διαφορετική ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτό γίνεται, αφού πρώτα η μετάδοση από τον κινητήρα αποσυνδεθεί, για να γίνει η αλλαγή χωρίς τριβή. Το διάφραγμα κινείται με τη χρήση του πεντάλ του συμπλέκτη, για να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει την πλάκα πίεσης του συμπλέκτη και το βολάν. Το ελατήριο χειρίζεται τον συμπλέκτη, ο οποίος κάνει το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της μετάδοσης και του κινητήρα. Ο συμπλέκτης συγκρατείται στη θέση του από το ρουλεμάν αποσύμπλεξης, το οποίο θα υποστεί πρώτο ζημιά, εάν υπάρξει φθορά.
Η φθορά του συμπλέκτη ξεκίνα, σχεδόν πάντα, από την τριβή των επιφανειών του δίσκου. Έτσι, η πλάκα πίεσης κινείται πιο κοντά στο βολάν και αυτό σημαίνει ότι και το διάφραγμα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον συμπλέκτη. Η δύναμη του ελατηρίου είναι πάντα χαμηλή, έτσι ώστε να αυξάνει το φορτίο στο ρουλεμάν αποσύμπλεξης του συμπλέκτη. Η διαδικασία σταματά, όταν το ελατήριο πλησιάσει τελείως τον συμπλέκτη. Ωστόσο, κατά συνέπεια, δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει και θα παραμείνει ακίνητο. Αν η τριβή στο δίσκο αυξηθεί, τότε θα αναπτυχθεί όλο και περισσότερη θερμότητα. Αν δεν γίνει επισκευή για μεγάλο χρονικό διάστημα, η θερμότητα μπορεί να εξαπλωθεί και να καταστρέψει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και να προκαλέσει τελικά παραμόρφωση. Ως εκ τούτου, η φθορά του ρουλεμάν αποσύμπλεξης συνοδεύεται, σχεδόν πάντα, από βλάβες σε άλλα μέρη του μηχανισμού.
Καθώς η φθορά είναι εντοπίσιμη, είναι δυνατόν να γίνει έγκαιρη επισκευή, εάν τα συμπτώματα αναγνωριστούν. Ένα σίγουρο σημάδι φθοράς είναι η μειωμένη λειτουργία του συμπλέκτη. Επίσης, αυτό γίνεται εμφανές στο πεντάλ, δηλαδή στον τρόπο κίνησης του πεντάλ. Ακόμα κι αν η φθορά προχωρά αργά και συχνά δεν είναι αντιληπτή αμέσως η διαφορά, σε μακροπρόθεσμη βάση θα γίνει πολύ σαφής και δεν θα μένει απαρατήρητη. Για οποιαδήποτε αλλαγή ανταλλακτικών, πριν από την αντικατάσταση, συνιστάται η επίσκεψη στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Θα βρείτε πολύ οικονομικές προσφορές σε όλα τα ανταλλακτικά που προσφέρουμε, όπως για παράδειγμα σε βαλβίδες εξαγωγής, τακάκια φρένων, βαλβίδες εισαγωγής, βαλβίδες έγχυσης, φλάντζες, κ.λπ.