0

0.00

#

Σύστημα Εξάτμισης ανταλλακτικά αυτοκινήτων για όλες τις μάρκες

Επιλέξτε το αυτοκίνητό σας

Κατάλογος ανταλλακτικών Σύστημα Εξάτμισης κορυφαίας ποιότητας

Επώνυμοι κατασκευαστές Σύστημα Εξάτμισης ανταλλακτικών αυτοκινήτων

  • ELRING

Σύστημα Εξάτμισης – Πληροφορίες για τη λειτουργία, την επισκευή και την αντικατάσταση

Τα αέρια καύσης των βενζινοκινητήρων και των πετρελαιοκινητήρων είναι πολύ θερμά και επίσης εξαιρετικά τοξικά. Το σύστημα εξάτμισης αναπτύχθηκε προκειμένου τα αέρια αυτά να απομακρύνονται σωστά. Τα εξαρτήματα όμως αυτά εκτελούν περισσότερες λειτουργίες πέρα από την απλή απομάκρυνση των καυσαερίων.
Το σύστημα εξάτμισης χρησιμοποιείται πρωταρχικά για να απομακρύνεται ο καπνός της μηχανής με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκαλείται ζημιά στο εσωτερικό ή το εξωτερικό του οχήματος. Η δεύτερη λειτουργία του συστήματος εξάτμισης είναι εξίσου σημαντική. Οι ήχοι έκρηξης που θα εκδηλώνονταν κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου κύκλου λειτουργίας του κινητήρα, μειώνονται τόσο πολύ, ώστε να δημιουργείται μονάχα ένας λογικός θόρυβος. Εδώ τα συστήματα εξάτμισης μπορούν επίσης να βοηθήσουν δίνοντας στο όχημα ένα δυνατό και χαρακτηριστικό ήχο. Η τρίτη λειτουργία του συστήματος εξάτμισης είναι ο καθαρισμός των καυσαερίων.

Μέρη του συστήματος εξάτμισης

Ένα σύστημα εξάτμισης έχει τρία μέρη:

    1. Η σωλήνωση εκτείνεται απευθείας από το μπλοκ της μηχανής έως την εξάτμιση. Τα εξαρτήματα είναι μία σωλήνωση εξαγωγής, ένας σωλήνας καθόδου, ένας εύκαμπτος σωλήνας, ένας κεντρικός σωλήνας και το ακραίο τμήμα της εξάτμισης. Διάφοροι σιγαστήρες είναι ενσωματωμένοι μέσα στις σωληνώσεις. Αυτοί μπορεί να είναι εμπρόσθιοι, κεντρικοί και οπίσθιοι σιγαστήρες. 2. Το σύστημα καθαρισμού των καυσαερίων αποτελείται από καταλύτη και αισθητήρα λάμδα. Στον καταλύτη το τοξικό αέριο οξείδιο του αζώτου που δημιουργείται από την καύση αποσυντίθεται σε αβλαβή μόρια αζώτου και οξυγόνου. Ο αισθητήρας λάμδα μετρά τη συγκέντρωση του αερίου στο καυτό καυσαέριο και περνά την τιμή στο σύστημα ελέγχου. Αυτό ρυθμίζει την παροχή καυσίμου από τη μηχανή έτσι ώστε να μην προκαλείται ζημιά στον καταλύτη. 3. Τα εξαρτήματα αποτελούνται από διάφορους σφιγκτήρες και φλάντζες, που είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος εξάτμισης. Περιλαμβάνουν απολήξεις και πλαίσια, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση του οχήματος. Τα ελαστικά αυτά δέχονται πολλή πίεση και είναι επιρρεπή σε σπασίματα. Όταν εντοπίζεται η ζημιά, πρέπει το ελαστικό να αντικαθίσταται.

Συνήθη ελαττώματα στα συστήματα εξάτμισης

Ο χειρότερος εχθρός του συστήματος εξάτμισης είναι η σκουριά. Εφόσον τα συστήματα εξάτμισης εκτίθενται σε ακραίες αυξομειώσεις θερμοκρασίας, είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπούν οι ζημιές στην αντιδιαβρωτική επίστρωση. Εκτός από το να χρησιμοποιηθεί εξάτμιση από πολύ ακριβό καθαρό ανοξείδωτο ατσάλι, δεν υπάρχει τρόπος να κατασκευαστεί ένα ανθεκτικό στη σκουριά σύστημα εξάτμισης. Τα επιμέρους συστατικά σκουριάζουν σε διαφορετικά στάδια.
Οι σιγαστήρες παρέχουν μία μεγάλη επιφάνεια επαφής για τη σκουριά. Σε περίπτωση ζημιάς, παρατηρείται σιγά σιγά μία αισθητή αύξηση στο θόρυβο του κινητήρα. Τα εξαρτήματα αυτά είναι γενικά τόσο φθηνά που η αντικατάστασή τους είναι οικονομική, γρήγορη και ανθεκτική.
Ο εύκαμπτος σωλήνας κατασκευάζεται συνήθως από ανοξείδωτο ατσάλι. Βοηθά στην απορρόφηση κραδασμών από τον κινητήρα και προφυλάσσει τον καταλύτη από περιττούς κραδασμούς. Οι έντονες κινήσεις και οι εναλλαγές κρύου – ζέστης έχουν καταστροφική επίδραση στον εύκαμπτο σωλήνα. Εάν αυτός σπάσει, ο κινητήρας γίνεται ιδιαίτερα θορυβώδης διότι δεν απομένει τίποτα που να μειώνει το θόρυβο της μηχανής. Οι εύκαμπτοι σωλήνες είναι επίσης πολύ οικονομικοί και εύκολο να αντικατασταθούν. Η σωλήνωση εξαγωγής κατασκευάζεται από σωλήνα από χυτοσίδηρο και συνήθως κρατάει για όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου. Ομοίως, και ο κεντρικός σωλήνας είναι συνήθως πολύ ανθεκτικός.
Ο καταλύτης αποτελείται από ένα κεραμικό σώμα που είναι επικαλυμμένο με πλατίνα. Αυτό το στρώμα από πλατίνα συνήθως κρατάει για πάντα. Παρόλα αυτά μπορεί να υποστεί ζημιά από τους αναπόφευκτους κραδασμούς του κεραμικού σώματος. Εάν ένας ελαττωματικός καταλύτης δεν εντοπιστεί στον έλεγχο εκπομπής καυσαερίων, μπορεί να γίνει αντιληπτός σαν ένα δυνατό κροτάλισμα. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται να γίνει άμεσα η αντικατάσταση. Ένα ελαττωματικό αλλά υπαρκτό κεραμικό σώμα μέσα στον καταλύτη μπορεί να πουληθεί για ανακύκλωση. Το άδειο περίβλημα παρόλα αυτά είναι άχρηστο.

Νομικό πλαίσιο

Τα συστήματα εξάτμισης είναι εξαρτήματα σχετικά με την ασφάλεια και επίσης έχουν οικολογική σημασία. Τα ελαττωματικά συστήματα εξάτμισης είναι πολύ επιβλαβή για το περιβάλλον εξαιτίας της προβληματικής λειτουργίας καθαρισμού και απόσβεσης κραδασμών. Η σκόπιμη οδήγηση ενός οχήματος με ελαττωματική εξάτμιση είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμο.

Συμβουλές για την αγορά ενός συστήματος εξάτμισης

Για συνήθη μικρά αυτοκίνητα και μεσαίου μεγέθους οχήματα τα συστήματα εξάτμισης είναι συνήθως πολύ οικονομικά. Στη σελίδα Antallaktikaexpert.gr θα βρείτε πάντα ενδιαφέρουσες προσφορές. Κανένας δεν μπορεί να αποτρέψει τη φθορά στα συστήματα εξάτμισης. Οι τακτικοί έλεγχοι στις ελαστικές βάσεις, εάν είναι εντάξει και στη θέση τους, βοηθούν να αποτρέπονται επιβλαβείς υψηλές τάσεις και σκισίματα στην εξάτμιση. Εναλλακτικά, είναι σημαντικό να αντικαθίστανται τα ελαττωματικά μέρη σε αρχικό στάδιο, ώστε να διατηρείται η λειτουργική αξιοπιστία του οχήματος.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ προϊόντα στην κατηγορία Σύστημα Εξάτμισης